Doskonałe, soczyste i kruche mięso w pysznym sosie, to prawdziwa uczta nawet dla najbardziej wybrednych miłośników mięsnych dań. Przepis przekazałam już wszystkim znajomym i całej rodzinie, a dziś dzielę się przepisem z Wami. Do dzieła!
1. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym karkówkę, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Dopraw mięso do smaku solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
2. Po tym czasie, plastry karkówki obtocz z każdej stronie w mące i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie, pokrój obraną cebulę w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki.
3. Usmażoną karkówkę, poukładaj w naczyniu żaroodpornym, a na niej warstwę cebuli i pieczarek.
4. Czas na przygotowanie sosu: Składniki dobrze ze sobą wymieszaj i zalej mięso z warzywami w naczyniu. Naczynie przykryj pokrywką.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 – 200 ° C, przez 1,5 godziny. Gotowe!
Tak przygotowaną karkówkę, podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!