Karkówka doskonała – Według tego przepisu, robię ją od wielu lat i nie ma sobie równych. Koniecznie musisz spróbować

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć karkówki z cebulą i pieczarkami, przygotowanej według tego sprawdzonego i od przez wielu lat stosowanego przepisu.

Doskonałe, soczyste i kruche mięso w pysznym sosie, to prawdziwa uczta nawet dla najbardziej wybrednych miłośników mięsnych dań. Przepis przekazałam już wszystkim znajomym i całej rodzinie, a dziś dzielę się przepisem z Wami. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • słodka mielona papryka
  • olej
  • mąka
  • sól i pieprz do smaku

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 120 ml wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym karkówkę, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Dopraw mięso do smaku solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

2. Po tym czasie, plastry karkówki obtocz z każdej stronie w mące i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie, pokrój obraną cebulę w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki.

3. Usmażoną karkówkę, poukładaj w naczyniu żaroodpornym, a na niej warstwę cebuli i pieczarek.

4. Czas na przygotowanie sosu: Składniki dobrze ze sobą wymieszaj i zalej mięso z warzywami w naczyniu. Naczynie przykryj pokrywką.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 – 200 ° C, przez 1,5 godziny. Gotowe!

 

Tak przygotowaną karkówkę, podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!

error: Content is protected !!