Karkówka po cygańsku- tak przygotowany obiad szybko zniknie z talerzy. Wystarczy kilka składników ,a pyszne danie jest gotowe

Poniższy przepis dotyczy karkówki przygotowanej po cygańsku, jest to idealne danie dla wszystkich osób, które uwielbiają dania mięsne, zarówno smak jak i wygląd zachęca do szybkiego skosztowania.

Przygotować to danie możesz zarówno w piekarniku, a porą letnią polecam Ci upiec karkówkę po cygańsku na grillu. Koniecznie spróbuj to danie, a na pewno będziesz zachwycona jego wspaniałym smakiem!

 

LISTA PORZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 100 g boczku
  • 1,5 kg karkówki
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków
  • Łyżka miodu
  • 60 ml piwa jasnego
  • 2 cebule czerwone oraz białe
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Pęczek pietruszki
  • Przyprawa do gyrosa
  • Ulubione przyprawy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku dokładnie obierz, po czym umyj ziemniaki, następnie pokrój na plasterki o średniej grubości. Tak przygotowane ułóż na blaszce, po czym starannie je przypraw. Zacznij przygotowywać marynatę. Do miski wlej piwo, olej, miód , oraz wysp przyprawę do gyrosa, całość bardzo dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojoną karkówkę.


2. Na wcześniej wyłożonych ziemniakach połóż pokrojoną w piórka cebulę oraz połóż w kosteczkę pokrojony boczek.

3. Zamarynowaną karkówkę układaj na wyłożonych składnikach.

4.Kolejny warstwy układaj tak samo.

5.Folią aluminiową przykryj blachę, następnie piecz przez 50-60 minut w 200 stopniach.

6.W czasie pieczenia możesz przygotować pyszny sos. Do miski wlej śmietanę, następnie dodaj drobno posiekany czosnek, oraz wszystkie ulubione zioła, dokładnie całość wymieszaj.

7.Tak przygotowanym sosem polej danie 10 minut przed końcem pieczenia. Danie będzie gotowe, gdy sos zrobi się lekko brązowy.

Po tym czasie danie jest gotowe, koniecznie podawaj go na gorąco wraz z ulubionymi surówkami. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!