Karkówka z pieczarkami – Przygotujesz ją szybko, a smak zachwyci każdego miłośnika dań mięsnych i nie tylko

Pyszna, delikatna, soczysta i mięciutka karkówka w aromatycznym sosie, to prawdziwy hit na moim uroczystym stole. Mięso wprost rozpływa się w ustach, dlatego gości na moim stole bardzo często i nie tylko od święta.

 

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie mięsne, które doskonale smakuje zarówno z ziemniakami jak i z ryżem. Jedyne co musisz, to zamarynować mięso dzień wcześniej i pomyśleć o idealnej surówce ze świeżych warzyw. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg świeżej karkówki
  • ½ kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz mielony
  • olej roślinny do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Karkówkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na równe plastry. Następnie, natrzyj je solą, pieprzem oraz papryką, przełóż do miski i przykryj folią. Odstaw do marynowania. Potem, każdy plaster mięsa obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Usmażoną karkówkę, poukładaj w naczyniu żaroodpornym.

 

2. Czas na warzywa: Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w piórka. Poukładaj warzywa warstwami na plastrach mięsa w naczyniu. W misce, wymieszaj przecier pomidorowy z octem, sosem sojowym, cukrem i wodą. Przygotowanym sosem polej zawartość naczynia i przykryj pokrywką.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1,5 godziny. Gotowe!

 

Podawaj w towarzystwie ziemniaków puree z koperkiem i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!