Karkówka z tego przepisu rozkocha Ciebie i Twoich bliskich: Mój mąż uwielbia tak przygotowaną karkówkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, wstawiamy nasze danie i pieczemy przez około godzinę, w trakcie której przygotujemy przepyszny domowy sos czosnkowy.

Wyciskamy przez praskę ząbki czosnku i dodajemy je do śmietany, wraz z posiekaną drobniutko natką pietruszki i przyprawiamy wedle uznania – im więcej czosnku w stosunku do śmietany, tym sos jest ostrzejszy.

Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia ściągamy folię i polewamy naszym sosem mięso, rozsmarowując go, żeby całość została nim pokryta. Wkładamy blachę z powrotem do piekarnika i czekamy aż mięso się zarumieni.

Takie danie idealnie sprawdzi się na letnie wieczory spędzone na świeżym powietrzu lub przed telewizorem, idealnie komponuje się z dobrym piwem. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!