Karpacki Garnek – Oryginalny, sycący i rozgrzewający posiłek dla każdego bez wyjątku. Ta zupa nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym

Jeśli jesteś zapracowaną Panią domu, która nie ma zbyt wiele czasu na wielogodzinne sterczenie przy garnkach w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Jednogarnkowe danie, to szybki i prosty sposób na sycący obiad dla każdego i bez względu na wiek, uwielbiają je wszyscy.
Pyszna, aromatyczna, mięsno-warzywna i rozgrzewająca zupa, podana w pięknym, ceramicznym naczyniu, to również fantastyczny sposób na wyjątkowe danie, podane na uroczystym stole.

Przygotujesz je szybko, z tanich i łatwo dostępnych produktów, a smakiem zaskoczysz wszystkich bez wyjątku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • mięso wieprzowe- szynka, łopatka 1 kg,
  • ziemniaki 1 kg,
  • marchew 500 g,
  • marynowane pieczarki 400 gram,
  • czerwona fasola z puszki 400 gram,
  • cebula średniej wielkości 1 sztuka,
  • czosnek 2 ząbki,
  • przecier pomidorowy 6 łyżek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • natka pietruszki,
  • ziele angielskie.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na głębokiej patelni (lub w woku)z rozgrzanym olejem, podsmaż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – powinny się zarumienić.

2. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokrój w kostkę, a obraną cebulę w krążki. W małej miseczce, wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z przecierem pomidorowym.

 

3. Do podsmażonych ziemniaczków, dodaj cebulę i podsmażaj do czasu, aż się zeszkli, często mieszając.

4. Potem, dodaj pokrojone mięso i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu.

 

5. Następnie, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchew, pieczarki i czerwoną fasolę. Wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Całość, przełóż do garnka (lub naczynia ceramicznego), tak aby warzywa zajmowały w nim ok. 3/4 wysokości.

6. W osobnym garnku, podgrzej 2 l wody (nie gotuj) z liściem laurowym, szczyptą pieprzu oraz z wcześniej przygotowanym przecierem pomidorowym z czosnkiem.

 

7. Podgrzaną wodą z przyprawami, zalej warzywa z mięsem w garnku i przykryj go pokrywką.

8. Wstaw garnek do zimnego piekarnika, a następnie włącz piekarnik na 180 stopni C i duś przez ok. 50 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!