Jednogarnkowe danie, to szybki i prosty sposób na sycący obiad dla każdego i bez względu na wiek, uwielbiają je wszyscy.
Pyszna, aromatyczna, mięsno-warzywna i rozgrzewająca zupa, podana w pięknym, ceramicznym naczyniu, to również fantastyczny sposób na wyjątkowe danie, podane na uroczystym stole.
Przygotujesz je szybko, z tanich i łatwo dostępnych produktów, a smakiem zaskoczysz wszystkich bez wyjątku. Do dzieła!
1. Na głębokiej patelni (lub w woku)z rozgrzanym olejem, podsmaż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – powinny się zarumienić.
2. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokrój w kostkę, a obraną cebulę w krążki. W małej miseczce, wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z przecierem pomidorowym.
3. Do podsmażonych ziemniaczków, dodaj cebulę i podsmażaj do czasu, aż się zeszkli, często mieszając.
4. Potem, dodaj pokrojone mięso i dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu.
5. Następnie, dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchew, pieczarki i czerwoną fasolę. Wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Całość, przełóż do garnka (lub naczynia ceramicznego), tak aby warzywa zajmowały w nim ok. 3/4 wysokości.
6. W osobnym garnku, podgrzej 2 l wody (nie gotuj) z liściem laurowym, szczyptą pieprzu oraz z wcześniej przygotowanym przecierem pomidorowym z czosnkiem.
7. Podgrzaną wodą z przyprawami, zalej warzywa z mięsem w garnku i przykryj go pokrywką.
8. Wstaw garnek do zimnego piekarnika, a następnie włącz piekarnik na 180 stopni C i duś przez ok. 50 minut. Smacznego!