Miękkie, kruche i soczyste kieszonki z polędwicy wieprzowej, to idealna przystawka lub danie obiadowe dla każdego i na każdą okazję. Ich aromatyczne i pełne dodatków wnętrze sprawi, że obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż do czasu, kiedy boczek się zarumieni.
2. W tym czasie, w misce wymieszaj starty na tarce o grubych oczkach ser z posiekaną natką pietruszki. Dodaj zawartość miski do smażącego się boczku z cebulą.
3. Polędwicę (lub schab), pokrój w grube plastry i zrób w każdym głębokie nacięcie, tworząc kieszonkę.
4. W misce, wymieszaj oliwę z pieprzem, solą, włoskimi ziołami i czerwoną mieloną papryką.
5. Przygotowane wcześniej plastry mięsa, wypełnij nadzieniem i wysmaruj z wierzchu marynatą.
6. Każda kieszonkę, podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z oliwą, a następnie poukładaj na wysmarowanej oliwą blaszce. Przykryj blaszkę zwilżonym wodą papierem do pieczenia, a następnie folia aluminiową.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut.
8. W tym czasie, umyj i pokrój pozostałe warzywa, przełóż je do miski i polej oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
9. Piecz na grillu lub na patelni grillowej z każdej strony do miękkości. Gotowe!