Klops z mozzarellą – Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Najlepszy smak klopsa jaki kiedykolwiek jadłam, pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Święta bez tej soczystej, mięsnej przystawki w wykonaniu mojej babci, po prostu nie istniały.

 

Piekę go według tego sprawdzonego przepisu od wielu lat, jednak z czasem nieco go zmodyfikowałam. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i chętnie łączę tradycyjne smaki z nowoczesnymi dodatkami. Moi bliscy są nim zachwyceni, dlatego zawsze gości również na moim świątecznym stole. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mielone mięso wieprzowe – 500 g
  • mielone mięso wołowe – 300 g
  • mozarella – 150 g
  • pieczarki – 100 g
  • twardy ser żółty – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE: 

1. W dużej misce, wymieszaj mięso z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, posiekanymi pieczarkami i przyprawami.

2. Następnie, dodaj trochę startej na tarce o drobnych oczkach mozzarelli, drobno pokrojoną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.

3. Mięso, wyłóż na papierze do pieczenia w cienkiej warstwie, formując prostokąt i poukładaj na środku, pokrojoną w plastry pozostałą mozzarellę.

4. Zawiń mięso ciasno w rulon wraz z papierem i zabezpiecz brzegi i końce dratwą lub sznurkiem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 50 minut. Gotowe!

 

Po upieczeniu, odstaw ją do całkowitego wystygnięcia na 2-3 godziny. Przed podaniem, pokrój w plastry i delektuj smakiem i zbieraj pochwały. Smacznego!

error: Content is protected !!