1. Mięso mielone, wymieszaj z surowym ryżem, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą na tarce o grubych oczkach marchewką. Potem, dodaj jajko, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
2. Z masy mięsnej uformuj małe kulki i poukładaj je w naczyniu żaroodpornym.
3. Czas przygotować sos: W wygodnym pojemniku, wymieszaj trzepaczką wodę z koncentratem pomidorowym, śmietaną, olejem i przyprawami. Zalej mieszanką klopsiki w naczyniu.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Przed podaniem, możesz posypać klopsiki startym na tarce o grubych oczkach serem. Gotowe!
Wypróbuj również klopsiki z kapustą
SKŁADNIKI:
1. Kapustę drobno poszatkuj i wymieszaj z mięsem mielonym, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, jajkiem i przyprawami.
2. Z masy mięsnej, uformuj małe kulki i poukładaj je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Naczynie przykryj folią aluminiową.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię, posyp klopsiki startym na tarce o grubych oczkach serem i piecz kolejne 10 minut. Gotowe!