Klopsiki z warzywami w sosie – Aromatyczne i pełne smaków danie obiadowe, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

1. Mięso mielone, wymieszaj z surowym ryżem, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą na tarce o grubych oczkach marchewką. Potem, dodaj jajko, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

2. Z masy mięsnej uformuj małe kulki i poukładaj je w naczyniu żaroodpornym.

 

3. Czas przygotować sos: W wygodnym pojemniku, wymieszaj trzepaczką wodę z koncentratem pomidorowym, śmietaną, olejem i przyprawami. Zalej mieszanką klopsiki w naczyniu.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Przed podaniem, możesz posypać klopsiki startym na tarce o grubych oczkach serem. Gotowe!

Wypróbuj również klopsiki z kapustą

 

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone – 600 g
  • kapusta – 250 g
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pieprz, sól – do smaku
  • trochę sera żółtego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno poszatkuj i wymieszaj z mięsem mielonym, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, jajkiem i przyprawami.

2. Z masy mięsnej, uformuj małe kulki i poukładaj je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Naczynie przykryj folią aluminiową.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię, posyp klopsiki startym na tarce o grubych oczkach serem i piecz kolejne 10 minut. Gotowe!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!