Kluski śląskie- według tego przepisu zawsze wychodzą miękkie, puszyste oraz bardzo smaczne.
Na śląsku tradycyjną potrawą są kluski śląskie. W zasadzie ich przygotowanie jest proste, ale trzeba się trzymać odpowiedniej proporcji wszystkich produktów.
Nie zależnie od regionu, wszyscy przygotowujemy tą pyszną potrawę. Głównymi składnikami , z których powstają kluski to mąka oraz ugotowane ziemniaki. Kluski śląskie różni to od innych klusek , gdyż te posiadają na środku dziurkę.
Pewnie zastanawiasz się po co ona tam jest?
Istnieją dwie tezy na temat powstałych dziurek w kluskach.
-
Pierwsza z nich , to piękny wygląd. Polane gotowym sosem, wyglądają bardzo apatycznie.
-
Druga teza jest taka, że kluski powinny się wtedy o wiele szybciej gotować.
Jednak najważniejsze jest, że gdy kluski polejemy sosem to wpada on w dziurkę i cały sos nie spływa na talerz. Gotowe kluski śląskie idealnie smakują z aromatycznym sosem z dodatkiem mięsa. Koniecznie musisz je przygotować według tego przepisu, a Ty oraz Twoja rodzina będziecie zachwyceni delikatnością klusek.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Mąka ziemniaczana
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
½ łyżeczki soli
-
Jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Przez praskę przeciśnij wszystkie ugotowane ziemniaki.
2.Dokładnie połącz ze sobą , aby powstała kulka , następnie podziel ją na cztery części z których koniecznie jedną część zabierz i na jej miejsce wsyp mąkę . Z tak przygotowanych składników ugnieć ciasto.
3.Następnie dodaj do ciasta odjęty kawałek oraz wbij całe jedno jajko. Rękoma wyrabiaj ciasto, do momentu, aż będzie jednolita masa. Z tak przygotowanego ciasta zacznij formować małe kuleczki. Każdą z nich lekko spłaszcz , po czym palcem na środku zrób dziurkę.
4.Doprowadź do wrzenia osoloną wodę w garnku. Następnie wrzuć do niej część zrobionych klusek i dokładnie zamieszaj ,aby nie przywarły do dna. Gdy zaczną wypływać, gotuj jeszcze 2 minuty. Po tym czasie kluski śląskie są gotowe.
Tal przygotowane kluski śląskie zawsze podawaj z ciemnym sosem oraz ulubiona surówką np. z kiszonej kapusty. Życzę smacznego!