Knedle ze śliwkami – Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś. Przygotujesz je łatwo, szybko i zjesz z prawdziwą przyjemnością
Jeśli jesteś miłośnikiem knedli i masz ochotę na najlepszą ich wersję, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Cały sekret idealnych knedli to nic innego, jak dobrej jakości ziemniaki z dużą zawartością skrobi ziemniaczanej.
Zatem ziemniaki, najlepiej będzie kupić od zaufanego sprzedawcy, który podpowie który gatunek będzie najlepszy lub przeprowadzić samodzielnie w domu bardzo prosty test: Ziemniaka przekrój na pół, a następnie złącz połówki ze sobą. Jeśli się ze sobą skleją – są idealne na nasze knedle.
Ważne jest również to, aby ugotować ziemniaki w mundurkach ponieważ nie wchłoną wody i nie trzeba będzie dodawać dużo mąki. Równie ważnym składnikiem knedli są owoce, więc warto wybrać dojrzałe i wysokiej jakości śliwki (najlepiej węgierki). Jeśli masz już wszystkie składniki, nie trać więcej czasu i do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
250 g mąki pszennej,
-
50 g mąki ziemniaczanej,
-
0,5 kg ziemniaków,
-
1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
-
2 jajka,
-
szczypta soli,
-
cukier,
-
kwaśna śmietana, bułka tarta lub cukier do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Dobrze umyte ziemniaki, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości. Potem odcedź je i odstaw do wystygnięcia. Śliwki umyj, usuń z nich pestki i przełóż do wygodnej miski. Posyp je cukrem i bułką tartą, a następnie dobrze wymieszaj. Dodatek cukru, dosłodzi owoce, a bułka tarta wchłonie nadmiar soku.
2. Wystudzone i obrane ze skórki ziemniaki, ugnieć na gładkie puree lub przeciśnij przez praskę. Potem, dodaj do nich jajka, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.
3. Jeśli ciasto zbytnio klei się do dłoni, oprósz je mąką. Z przygotowanego ciasta, uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je w dłoni. Na środku każdego ułóż śliwkę i zawiń szczelnie w cieście. Woda, nie powinna dostać się do środka.
4. Knedle, wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 4 minuty od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj z pomocą łyżki cedzakowej. Gotowe!