Oczywiście jeśli lubisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyszne knedle wypełnić sezonowymi owocami lub farszem mięsnym. W moim domu jednak, największym powodzeniem cieszą się te w kremowym sosie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Dokładnie umyte 4 ziemniaki, ugotuj w mundurkach do miękkości. Następnie obierz ze skórki i ugnieć. Pozostałe 4 surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a nadmiar wody odciśnij.
2. Surowe i ugotowane ziemniaki wymieszaj ze sobą, dodaj 4 łyżki skrobi, jajko i sól do smaku. Pozostałą skrobię, połącz ze 100 ml zimnej wody.
3. Do dużego garnka z wodą, dodaj sól do smaku i wymieszaj z rozcieńczoną skrobią. Doprowadź wodę do wrzenia.
4. Z gotowej masy ziemniaczanej, uformuj kulki i gotuj do miękkości we wrzącej wodzie.
5. Cebulę obierz, pokrój w pół piórka i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy się zeszkli, dodaj słodką mieloną paprykę i śmietanę. Wymieszaj składniki.
6. Ugotowane knedle, przełóż na patelnię, wymieszaj z cebulką i duś jeszcze przez kilka minut. Gotowe!
Danie podawaj na gorąco w towarzystwie ulubionej porcji mięsa i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!