Kokosowy sernik- idealny deser, gdyż nie trzeba go piec.

Poniżej znajdziesz przepis na pyszny kokosowy sernik, który przygotujesz na herbatnikach , a polany będzie białą czekoladą, taki deser w moim domu szybko znika z talerzy.

 

LISTA SKŁADNIKÓW;

Potrzebne na masę serową:

  • 3 jajka
  • 1,3 białego sera półtłustego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 300 g masła extra
  • 15 ml likieru kokosowego
  • 3 budynie śmietankowe (na pół litra mleka)
  • 1 i 1,3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

 

Polewa:

  • 7 łyżek śmietanki 30 %
  • 200 g białej czekolady
  • Łyżka masła

 

Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe
  • 300 g ciemnych herbatników
  • Różowa posypka do dekoracji

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na samym początku przygotuj masę serową. Wszystkie składniki po za likierem przenieś do garnka, po czym dokładnie całość wymieszaj i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, następnie dodaj likier i ponownie gotuj do chwili, aż masa zacznie gęstnieć.

 

2.Na dno przygotowanej blachę wyłóż dokładnie herbatniki, po czym przenieś na nie połowę gotowej masy serowej. Kolejna warstwę zrób tak samo. Odstaw na bok , na kilka minut aby odpowiednio ostygło.

 

3.Do małego garnuszka przełóż połamaną na kawałki czekoladę. Następnie dodaj do niej śmietanę oraz masło, po czy rozpuszczaj ją w kąpieli wodnej. Gotową polewą polej przygodowe ciasto, następnie jako dekoracji użyj różowej posypki oraz wiórków kokosowych.

 

4.Przez kilka godzin , a najlepiej na całą noc pozostaw ciasto w lodówce.

 

Życzę smacznego! Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi.

error: Content is protected !!