Kolorowa sałatka warstwowa – Genialne połączenie smaków i wyjatkowa prezentacja sprawi, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie

Genialny smak tej sałatki, to idealne połączenie kilku zwykłych składników, które zamienią je w efektowne i oryginalne dzieło kulinarne.

 

Wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na stole i zachwyca swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g twardego, żółtego sera
  • 200 g wędzonej szynki lub kiełbasy
  • 3 jajka
  • 1 ogórek świeży
  • 1 pomidor
  • ulubione zioła
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo, a gdy wystygną – obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Twardy, żółty ser, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 

2. Ogórka, pokrój w paski (w zależności od upodobań obranego lub nie). Umyte i osuszone pomidory, pokrój w kostkę, a jeśli są bardzo dojrzałe i soczyste, usuń gniazda nasienne i nadmiar soku. Szynkę lub kiełbasę, pokrój w paski.

 

3. Sałatkę, układaj warstwowo i naprzemiennie z majonezem (zostawiając trochę składników do dekoracji) w kolejności: ogórek, cienka warstwa majonezu, jajko, majonez, ser, majonez, kiełbasę lub szynkę, majonez, pomidory, majonez. Dopraw z wierzchu do smaku solą, pieprzem i Gotowe!

 

 

Gotową sałatkę, udekoruj pozostałymi składnikami ułożonymi rzędami naprzemiennie z majonezem, wyciśniętym szprycą cukierniczą, tworząc efektowne wzorki. Wierzch, posyp ulubionymi świeżymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!