Kolorowe „Makaroniki” – Ekspresowe ciasteczka, które wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Koniecznie musisz spróbować

Nie ma nic lepszego, jak prosty i domowy deser, przygotowany samodzielnie w domu z prawdziwą przyjemnością i w towarzystwie małych pomocników.

 

Kolorowe „Makaroniki” pięknie wyglądają, smakują wyjątkowo, a najmłodsze pociechy są nimi zachwycone. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka migdałowa – 150 g
  • Cukier puder – 250 g
  • Cukier – 150 g
  • Białka jaj – 3 szt.
  • Serek mascarpone – 100 g
  • Gorzka czekolada – 200 g
  • Barwniki spożywcze według uznania
PRZYGOTOWANIE:

1. Oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem na gęstą, białą masę. Podziel ją na kilka części i każdą wymieszaj z kilkoma kroplami barwnika.

2. W misce, wymieszaj przesianą mąkę migdałową z 150 g cukru pudru.

3. Do każdej kolorowej masy, dodaj taką samą porcję mieszanki mąki z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj, zachowując puszystość.

4. Z pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj kolorowe masy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 140°C, przez 15 minut.

 

6. W tym czasie, przygotuj nadzienia: W misce, wymieszaj mikserem serek mascarpone z pozostałym cukrem pudrem, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

 

7. Nadzienie i roztopioną czekoladę, nakładaj między dwa makaroniki. Gotowe!

 

Kolorowe ciasteczka z delikatnym nadzieniem, nie pozostawią wobec siebie nikogo obojętnym. Na deser, nawet nie będziesz musiała nikogo wołać. Sami przybiegną. Smacznego!

error: Content is protected !!