Kotleciki drobiowe – Doskonałe danie obiadowe dla miłośników dań z kurczakiem w roli głównej

Kotleciki drobiowe, według tego sprawdzonego przepisu przygotowuję na obiad dla bliskich już od wielu lat. Za każdym razem widzę uśmiechnięte buzie podczas jedzenia i puste talerze.

 

Zawsze wychodzą delikatne i soczyste, mimo minimalnego zestawu podstawowych składników. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego (kurczak, indyk)
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Szklankę wody, wymieszaj z jajkiem i zalej mieszanką płatki owsiane w misce.

2. Mięso mielone, wymieszaj z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

 

3. Teraz, dodaj namoczone wcześniej płatki owsiane i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Dokładnie wymieszaj masę mięsną i uformuj z niej zgrabne kotleciki. Każdego obtocz w bułce tartej.

4. Na rozgrzanej patelni z olejem, smaż kotleciki z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

 

Delikatne kotleciki drobiowe, świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków z buraczkami lub polane ulubionym sosem. Smacznego!

error: Content is protected !!