Kotleciki mięsne z kapustą – Prosty i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny w zaledwie 30 minut

Cała moja rodzina i bliscy, uwielbia kotlety mielone w każdej postaci. Próbowałam już wielu przepisów, jednak ten pobił moje wszelkie kulinarne oczekiwania.

 

Prostota i szybkość przygotowania smacznego dania mięsnego sprawia, że z przyjemnością eksperymentuję w kuchni i próbuję nowych przepisów. Dla pochwał bliskich zwyczajnie…warto. Do dzieła!

SKŁADNIKI (na 12 szt.) :
  • Kapusta – 300 g
  • Mięso mielone – 150 g
  • Cebula – 75 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Śmietana – 2 łyżki (ewentualnie majonez)
  • Pietruszka – 3 gałązki
  • Soda – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony – 1/2 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno poszatkuj, obraną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż warzywa do głębokiej miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 minuty.

2. Następnie, odcedź kapustę z cebulą na sitku i wymieszaj z mięsem mielonym oraz posiekaną natką pietruszki.

 

3. Teraz, dodaj jajko, kwaśną śmietanę (lub majonez), mąkę, sodę, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

4. Z masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 °C, przez 30 minut – na złoty kolor. Gotowe!

 

Doskonałe kotleciki, świetnie smakują z ziemniakami puree lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z surówką z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!