Drożdże rozmieszaj z cukrem i mlekiem. Odstaw je następnie na co najmniej kwadrans w ciepłe miejsce. Przez ten czas zetrzyj jedną cukinię. Gdy skończysz, posyp ją solą i odstaw na kilka minut. Odciśnij i odlej sok. Resztę składników z przepisu na ciasto wymieszaj ze sobą, następnie dodaj drożdże oraz startą i odciśniętą cukinię.
Ciasto wyrabiaj podobnie jak standardowy drożdżowy wypiek. Gdy będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Pora na wykonanie farszu. Drugą cukinię również zetrzyj na tarce, następnie posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij ją i odlej nagromadzony sok. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją przez chwilę na oleju. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj do cebuli masło oraz startą cukinię.
Całość smaż krótko, ciągle mieszając. Odstaw patelnię na chwilę do ostygnięcia – gdy farsz będzie nieco chłodniejszy, pora na następny krok. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Następnie nałóż 1/3 porcji farszu i rozsmaruj. Zawiń ciasto w kulę i ponownie rozwałkuj. Znów nałóż porcję farszu i zawiń ciasto. Tę czynność powtórz jeszcze raz.
Ciasto wałkuj trzykrotnie. Po każdym razie nakładaj porcję farszu. Dobrym rozwiązaniem jest odstawienie ciasta na chwilę przed kolejnym wałkowaniem. Ostatecznie ciasto powinno być rozwałkowane na 1,5 cm grubości. Wykrawaj z niego okrągłe placki – możesz posłużyć się do tego szklanką. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na niej placki z cukinii, zachowując pomiędzy nimi odstęp.