Połączenie soczystego mięsa z kaszą gryczaną w aromatycznym, pomidorowym sosie, to prawdziwa uczta dla podniebienia i z całą pewności przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym domownikom. to doskonały sposób na „przemycenie” najmłodszym pociechom zdrowych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju dodatków, za którymi nie szczególnie przepadają. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie, więc do dzieła!
1. Kaszę gryczaną opłucz pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Potem ją odcedź i ostudź.
2. Jedną obraną cebulę, zmiel wraz z mięsem w maszynce do mięsa, potem dodaj sól, pieprz, jajka oraz kaszę i dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki.
3. Obtoczone w mące kotleciki, smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
4. Drugą cebulę obierz i pokrój w pół piórka, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
5. Potem dodaj sos pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Teraz poukładaj na patelni z sosem kotleciki i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 20-25 minut. Gotowe!