Kotleciki z kaszą – Przygotowane w ten sprawdzony sposób z aromatycznym sosem, to prawdziwa uczta dla podniebienia

Znam wiele przepisów na kotlety z różnym rodzajem kaszy, jednak ten bije je wszystkie na przysłowiową głowę.

 

Połączenie soczystego mięsa z kaszą gryczaną w aromatycznym, pomidorowym sosie, to prawdziwa uczta dla podniebienia i z całą pewności przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym domownikom. to doskonały sposób na „przemycenie” najmłodszym pociechom zdrowych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju dodatków, za którymi nie szczególnie przepadają. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 200 g sosu pomidorowego,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę gryczaną opłucz pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Potem ją odcedź i ostudź.

2. Jedną obraną cebulę, zmiel wraz z mięsem w maszynce do mięsa, potem dodaj sól, pieprz, jajka oraz kaszę i dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki.

 

3. Obtoczone w mące kotleciki, smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

4. Drugą cebulę obierz i pokrój w pół piórka, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.

 

5. Potem dodaj sos pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Teraz poukładaj na patelni z sosem kotleciki i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 20-25 minut. Gotowe!

 

Greckie kotleciki z kaszą, podawaj na gorąco w towarzystwie bukietu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!