Kotleciki ziemniaczane – Tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Kto powiedział, że kotleciki muszą być zrobione z mięsa i podane z górą ziemniaków na niedzielny obiad. Oczywiście moi bliscy uwielbiają mięsne kotlety, bez względu na rodzaj użytego mięsa, jednak ja od czasu do czasu nieco zamieniam proporcje tego tradycyjnego dania.

 

Kotleciki ziemniaczane z mięsem, serwuję moim bliskim od wielu lat i muszę przyznać, że zawsze są tak samo zachwyceni ich smakiem jak za pierwszym razem. Podaję je zazwyczaj z bukietem warzywnych surówek i polane aromatycznym sosem pomidorowym. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj zmielone mięso z solą, pieprzem i pokrojoną w małą kosteczkę cebulą. Tak przygotowane mięso, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.

2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Potem je odcedź, dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj olej i ugnieć na gładkie puree. Dodaj mąkę i wymieszaj całość.

 

3. Następnie, ziemniaki wymieszaj z podsmażonym wcześniej mięsem i uformuj zgrabne kotleciki.

4. Obtocz kotleciki w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Kotleciki ziemniaczane, możesz podawać bezpośrednio po usmażeniu z surówką z kiszonej kapusty lub polane ulubionym, aromatycznym sosem. Smacznego!

error: Content is protected !!