Kotleciki ziemniaczane z mięsem, serwuję moim bliskim od wielu lat i muszę przyznać, że zawsze są tak samo zachwyceni ich smakiem jak za pierwszym razem. Podaję je zazwyczaj z bukietem warzywnych surówek i polane aromatycznym sosem pomidorowym. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W misce, wymieszaj zmielone mięso z solą, pieprzem i pokrojoną w małą kosteczkę cebulą. Tak przygotowane mięso, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Potem je odcedź, dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj olej i ugnieć na gładkie puree. Dodaj mąkę i wymieszaj całość.
3. Następnie, ziemniaki wymieszaj z podsmażonym wcześniej mięsem i uformuj zgrabne kotleciki.
4. Obtocz kotleciki w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!