Kotlety mielone po żydowsku – Takich jeszcze nie jadłaś. Cały sekret tkwi w genialnym sosie.
Jednak kotlety mielone po żydowsku są niezwykłe, zarówno pod względem smaku jak i sposobu podania i użytych składników.
Ponieważ cała moja rodzina je lubi, przygotowuję je na obiad bardzo często i chętnie wyszukuję różnych oryginalnych przepisów z mięsem mielonym w roli głównej. Muszę przyznać, że te kotlety mnie urzekły i z prawdziwą przyjemnością robię je ponownie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA KOTLETY:
-
0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowiny
-
0,5 szklanki surowego ryżu
-
1 kromka chleba
-
1 ziemniak
-
1 cebula
-
pęczek pietruszki
-
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI PANIERKI:
-
4 łyżki kaszy manny
-
2 jajka
-
olej słonecznikowy
SKŁADNIKI NA SOS:
-
1,5 szklanki bulionu
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
0,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka kurkumy
-
2 ząbki czosnku
-
szczypta zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. Jeśli kupiłaś mięso w całości, zmiel je w maszynce do mięsa.
2. Obranego i umytego ziemniaka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Z kromki chleba oddziel miąższ od skórki, namocz chwilę w wodzie i wyciśnij.
4. Drobno pokrój natkę pietruszki ( możesz ją zblendować razem z cebulą).
5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw do smaku solą.
6. Z uzyskanej masy mięsnej, uformuj średniej wielkości kulki.
7. Obtocz wszystkie kulki najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w kaszy.
8. Usmaż kotleciki na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanej patelni z olejem.
9. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.
10. W tym czasie, przygotuj aromatyczny sos: Na rozgrzanej patelni z 3-4 łyżkami oleju, podsmaż przyprawy przez ok. 1 minutę. Potem dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż kotleciki do garnka, dodaj przyprawy z koncentratem i zalej wszystko gorącym bulionem. Gotuj wszystko kilka minut, a jeśli jest taka potrzeba – dopraw do smaku solą i pieprzem.
11. Teraz przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu przez 35-40 minut. Po tym czasie, zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe!
Podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!