Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo nikt nie jest w stanie się im oprzeć i znikają z talerza błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W wygodnej misce, roztrzep jajka, dodaj mleko, wsyp płatki owsiane i odstaw na bok. Do mięsa mielonego, dodaj drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz namoczone wcześniej w mleku płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj składniki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki.
2. Z mięsa mielonego, uformuj kulki i rozpłaszcz je w dłoni. Na środku każdego, ułóż słupek ziemniaka i zawiń go szczelnie w mięsie.
3. Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony, a następnie poukładaj je w naczyniu żaroodpornym.
4. Na patelni, po smażeniu kotletów podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. W tym czasie, wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, dodaj śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj. Potem, wlej mieszankę na patelnię z podsmażoną cebulką. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i duś pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie, polej sosem kotlety w naczyniu.
5. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C, przez 20 minut. Gotowe!