Kremowa carbonara z pieczarkami – Tak pyszna, że palce lizać. Wprost rozpływa się w ustach

Prosty, szybki w przygotowaniu i smaczny posiłek, to zbawienny sposób dla miłośników makaronowych pyszności, ceniących swój czas spędzony w kuchni. Doskonała, kremowa i ekspresowa carbonara z pieczarkami, to prawdziwa przyjemność gotowania i jedzenia.
Aby przygotować doskonałą carbonarę, musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach. Czosnek, należy zawsze smażyć na małym ogniu i nie dłużej niż 1 minutę. Żółtka, powinny się tylko rozgrzać, ponieważ w wysokiej temperaturze tracą pożądaną konsystencję. I na koniec najważniejsze! Carbonara zawsze podawana jest obficie posypana parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem – tylko ten daje gwarancję doskonałego smaku. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
  • Makaron Spaghetti 250g
  • Pieczarki 250g
  • Parmezan 100 g
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
  • Żółtka jajek 2 szt.
  • Pieprz czarny mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, potem odcedź (zostawiając pół szklanki wody po gotowaniu makaronu).

2. Umyte i oczyszczone pieczarki, pokrój w plasterki i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek. Następnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś na małym ogniu przez 1 minutę.

3. Makaron, przełóż na patelnię z pieczarkami i wymieszaj. Żółtka, wymieszaj z wodą po gotowanym makaronie, zalej zawartość patelni i dobrze wymieszaj. Gotowe!

Przed podaniem, podziel carbonarę na porcje, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!