Jeśli jesteś początkującym miłośnikiem pieczenia ciast i chcesz, aby przepis był prosty, a ciasto pyszne, koniecznie wypróbuj właśnie ten. Daj swoim bliskim radosne chwile i upiecz ciasto makowe z polewą czekoladową. To ciasto z makiem, kremem waniliowym i polewą czekoladową to idealne połączenie smaku i aromatu! Nawiasem mówiąc, dla odmiany oprócz maku możesz dodać jeszcze rodzynki i suszone morele. Ciasto nabierze wtedy jeszcze więcej głębi smaku.
SKŁADNIKI NA 3 WARSTWY CIASTA
-
6 białek
-
3 łyżki wiórków kokosowych
-
3 łyżki cukru
-
1 buteleczka aromatu waniliowego
-
5 łyżek maku
-
10 łyżek mąki
-
15 g proszku do pieczenia
-
5 łyżek mleka
SKŁADNIKI NA KREM
-
4 żółtka
-
1 buteleczka aromatu waniliowego
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
500 ml mleka
-
6 łyżek cukru
-
250 g masła
SKŁADNIKI DO DEKORACJI
-
100 g ciemnej czekolady
-
1 łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE
1. Aby przygotować ciasto kruche, ubij białka w wysokim pojemniku, aż objętość podwoi się. Piana powinna być biała i gęsta.
Dodaj cukier i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj do mieszanki mak, wiórki kokosowe, aromat waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko. Wymieszaj ciasto ruchami od dołu do góry.
2. Wlać powstałą masę do formy 24 × 30 cm pokrytej papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem. Piecz ciasto w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na trzy równe części.
3. Teraz przejdź do przygotowania kremu. W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa zrobi się kremowa. Dodaj budyń waniliowy, aromat waniliowy i mleko, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Wlej do garnka i gotuj na wolnym ogniu i często mieszaj aż zgęstnieje. Gotowy krem pozostaw do wystygnięcia. Potem dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło i mieszaj przez ok. 3 minuty, aż uzyskasz delikatną masę. Gotowy krem podziel na dwie części.
5. Teraz czas na polewę. Pokruszoną czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
6. Pierwsze ciasto ułóż na talerzu i nałóż część kremu. Połóż drugie ciasto i równomiernie rozprowadź pozostałą część kremu. Przykryj trzecim ciastem, delikatnie naciskając palcami. Trzecie ciasto polej ciepłą czekoladą, wygładzając powierzchnię szpatułką.