Prostota i szybkość przygotowania oraz minimalny zestaw łatwo dostępnych produktów sprawi, że z prawdziwą przyjemnością będziesz wracać do tego przepisu i serwować bliskim do popołudniowej, niedzielnej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj roztopione ale wystudzone masło.
2. Następnie, dodaj przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
3. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż równomiernie na jej dno pozostałe ciasto.
4. Teraz przygotuj krem: Białka ubij na sztywno z cukrem. W osobnej misce, dokładnie wymieszaj serek z mąką, a następnie delikatnie połącz z ubitymi białkami.
5. Wyłóż równomiernie przygotowany krem na warstwie ciasta, a na wierzch zetrzyj drugą połowę mrożonego ciasta.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!