Kruchy deser – Delikatne ciasto z pysznym, kremowym wnętrzem to prawdziwa bomba smaku. Koniecznie musisz spróbować

Delikatne, kruche ciasto z pysznym kremowym wnętrzem, polecam wszystkim miłośnikom szybkich deserów dla każdego i na każdą okazję.

 

Prostota i szybkość przygotowania oraz minimalny zestaw łatwo dostępnych produktów sprawi, że z prawdziwą przyjemnością będziesz wracać do tego przepisu i serwować bliskim do popołudniowej, niedzielnej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru pudru,
  • 70 ml roztopionego masła,
  • 2 żółtka jajka,
  • szczypta soli,
  • starta skórka z cytryny lub limonki,
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia.

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 400 g serek waniliowy homogenizowany,
  • 2 białka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj roztopione ale wystudzone masło.

2. Następnie, dodaj przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

3. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż równomiernie na jej dno pozostałe ciasto.

4. Teraz przygotuj krem: Białka ubij na sztywno z cukrem. W osobnej misce, dokładnie wymieszaj serek z mąką, a następnie delikatnie połącz z ubitymi białkami.

 

5. Wyłóż równomiernie przygotowany krem na warstwie ciasta, a na wierzch zetrzyj drugą połowę mrożonego ciasta.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Pamiętaj, aby gorącego ciasta nie wyjmować z formy, pozwól mu całkowicie wystygnąć. Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!