Koniecznie musisz spróbować tego przepisu jeśli lubisz kurczaka. Dzięki poniższemu przepisowi kurczak będzie zawsze soczysty, delikatny, a przy tym lekko chrupiący. To idealne połączenie, które zachwyci Twoje kubki smakowe!
Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w miseczce i dodaj do nich pokrojone mięso.
Całość wymieszaj dokładnie, najlepiej za pomocą ręki tak by marynata rozprowadziła się równomiernie po każdym kawałku mięsa. Tak przygotowane mięso w marynacie odstaw minimum na pół godziny do lodówki.
W między czasie w drugiej misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką octu jabłkowego oraz łyżką nasion sezamu i 4 łyżkami oleju.
Patelnię rozgrzej i wlej około 4- 5 łyżek oleju. Kawałki kurczaka smaż z obu stron przez około 2- 3 minuty, aż osiągną złocisty kolor. Po ze złoceniu się mięsa zmniejsz temperaturę i wlej sos. Całość z sosem smaż jeszcze przez około 2 minuty. Soczysty i pyszny kurczak gotowy! Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z ryżem.