Lubię również eksperymentować w kuchni, ale najchętniej sięgam po przepisy, które pozwalają mi wykorzystać to, co mam aktualnie w domu.
W podanym przepisie, użyłam podudzi kurczaka, ale świetnie sprawdzą się również skrzydełka, udka lub ćwiartki. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Podudzia kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą, papryką i ziołami do smaku. Obraną cebulę, pokrój w piórka.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż cebulę doprawioną solą, pieprzem i sodą. Dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką.
3. Od czasu do czasu mieszając, duś cebulę pod przykryciem przez 10-15 minut. W tym czasie cebula puści najwięcej soku.
4. Po tym czasie, ułóż na patelni z cebulą – podudzia (lub inne części) kurczaka.
5. Przykryj pokrywką i duś przez kolejne 30-40 minut, do miękkości. Od czasu do czasu przewracaj podudzia na drugą stronę. Gotowe!