Kurczak duszony w cebuli – Miękkie i aromatyczne mięso, które przygotujesz w pół godziny.

Uwielbiam wszystkie dania z kurczakiem w roli głównej, które można przygotować szybko i smacznie.

 

Lubię również eksperymentować w kuchni, ale najchętniej sięgam po przepisy, które pozwalają mi wykorzystać to, co mam aktualnie w domu.

 

 

W podanym przepisie, użyłam podudzi kurczaka, ale świetnie sprawdzą się również skrzydełka, udka lub ćwiartki. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g cebuli
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • Sól, mielona słodka papryka i zioła do smaku
  • 1/2 łyżeczki sody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podudzia kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą, papryką i ziołami do smaku. Obraną cebulę, pokrój w piórka.

2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż cebulę doprawioną solą, pieprzem i sodą. Dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką.

 

3. Od czasu do czasu mieszając, duś cebulę pod przykryciem przez 10-15 minut. W tym czasie cebula puści najwięcej soku.

 

4. Po tym czasie, ułóż na patelni z cebulą – podudzia (lub inne części) kurczaka.

 

5. Przykryj pokrywką i duś przez kolejne 30-40 minut, do miękkości. Od czasu do czasu przewracaj podudzia na drugą stronę. Gotowe!

 

Miękki, soczysty i delikatny kurczak duszony z cebulką, najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z świeżych warzyw. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!