Kurczak gyros – Delikatne, soczyste i aromatyczne mięso, doskonałe do przygotowania ulubionych i zdrowych przekąsek

Przepis dostałam od koleżanki z pracy, której dzieci podobnie jak moje, uwielbiają posiłki typu fast food. Dobrze wiemy jaki mają wpływ na organizm młodego człowieka i że raczej nie zaliczają się do grona tych zdrowych.

 

Dlatego z chęcią wypróbowałam przepis od niej i z prawdziwą przyjemnością serwuję moim najmłodszym pociechom przekąski w tym stylu, jednak w zdrowej wersji. Muszę przyznać, że są zachwyceni i zajadają się nimi bez opamiętania. A ja jestem nieco spokojniejsza o ich dietę i wartości odżywcze które im dostarczam. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg mięsa z udek drobiowych bez kości
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 4-5 ząbków czosnku
  • po 1 łyżeczce nasion kolendry, słodkiej papryki, kuminu, cynamonu i curry
  • szczypta chili
  • pół dużej cebuli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj jogurt z sokiem wyciśniętym z cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami.

 

2. Mięso z kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze części. Wymieszaj je w przygotowanej marynacie i odstaw na co najmniej godzinę.

3. Na blaszce poukładaj grube plastry cebuli, w środek wbij wykałaczkę i nabij kawałek marynowanego kurczaka.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni C, przez 1,5 godziny. Gotowe!

Tak przygotowanego kurczaka gyros, pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj do ulubionych przekąsek, np. do tortilli. Z warzywami i serem smakuje doskonale. Smacznego!

error: Content is protected !!