Dlatego z chęcią wypróbowałam przepis od niej i z prawdziwą przyjemnością serwuję moim najmłodszym pociechom przekąski w tym stylu, jednak w zdrowej wersji. Muszę przyznać, że są zachwyceni i zajadają się nimi bez opamiętania. A ja jestem nieco spokojniejsza o ich dietę i wartości odżywcze które im dostarczam. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W misce, wymieszaj jogurt z sokiem wyciśniętym z cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami.
2. Mięso z kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze części. Wymieszaj je w przygotowanej marynacie i odstaw na co najmniej godzinę.
3. Na blaszce poukładaj grube plastry cebuli, w środek wbij wykałaczkę i nabij kawałek marynowanego kurczaka.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni C, przez 1,5 godziny. Gotowe!
Tak przygotowanego kurczaka gyros, pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj do ulubionych przekąsek, np. do tortilli. Z warzywami i serem smakuje doskonale. Smacznego!