To kompletne danie obiadowe, które przygotujesz w zaledwie godzinę i z prostych, łatwo dostępnych składników. Koniecznie musisz spróbować. Do dzieła!
1. Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie ponacinaj je na kształt ukośnej kratki.
2. W dużej misce, wymieszaj dokładnie jogurt, przyprawy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę.
3. Przełóż filety do miski z marynatą i zanurz je tak, aby były nią pokryte na całej powierzchni.
4. Obrane i umyte ziemniaki oraz oczyszczone pieczarki, pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
5. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, poukładaj najpierw ziemniaki, potem cebulę i pieczarki, doprawiając kolejne warstwy do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu, poukładaj marynowane wcześniej filety z kurczaka.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45 minut.
7. Pod koniec pieczenia, posyp danie z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem i piecz do czasu, aż ser się rozpuści. Gotowe!