Kurczak w sosie curry – Doskonałe danie obiadowe dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków

Jeśli lubisz dania, podane w egzotycznej formie i eksperymentowanie w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Przepis polecam miłośnikom prostych, szybkich w przygotowaniu i oryginalnych dań z orientalną, pikantną nutą. Moja rodzina jest nim zachwycona i zawsze prosi o dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 250 ml soku pomidorowego
  • Cebula czerwona
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka mąki pszennej
  • Olej słonecznikowy do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytego i osuszonego fileta z kurczaka, pokrój w kostkę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Obraną, czerwoną cebulę, pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż fileta, a gotowego przełóż do miski. Dolej odrobinę oleju i na tej samej patelni podsmaż cebulę, a następnie czosnek. Dopraw do smaku curry, dodaj sok pomidorowy i odrobinę cukru. Dokładnie wymieszaj.

3. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mąki. Dodaj podsmażonego wcześniej fileta, wymieszaj i duś przez 5 minut. Gotowe!

 

Kurczak curry, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i zestawu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!