Przepis polecam miłośnikom prostych, szybkich w przygotowaniu i oryginalnych dań z orientalną, pikantną nutą. Moja rodzina jest nim zachwycona i zawsze prosi o dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umytego i osuszonego fileta z kurczaka, pokrój w kostkę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Obraną, czerwoną cebulę, pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż fileta, a gotowego przełóż do miski. Dolej odrobinę oleju i na tej samej patelni podsmaż cebulę, a następnie czosnek. Dopraw do smaku curry, dodaj sok pomidorowy i odrobinę cukru. Dokładnie wymieszaj.
3. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mąki. Dodaj podsmażonego wcześniej fileta, wymieszaj i duś przez 5 minut. Gotowe!
Kurczak curry, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i zestawu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!