Kurczak z papryką i pomidorami – Najlepsze danie obiadowe z piekarnika jakie jadłam. Połączenie tych składników jest wprost genialne

Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, dlatego w moim domu gości na stole bardzo często. Moje najmłodsze pociechy, zawsze są wprost zachwycone, gdy na obiad serwuję kurczaka z papryką i pomidorami w aromatycznej śmietankowej pierzynce.

 

Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć i nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • Sól
  • Czarny pieprz mielony
  • Kurkuma
  • Suszona natka pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym filety z kurczaka.

2. Pokrój je w średnią kostkę.

3. Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne i przełóż do niego pokrojone filety. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Następnie, do naczynia włóż pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie wymieszaj.

5. Roztrzepane jajka, wymieszaj z solą i przyprawami oraz śmietanką i posiekaną natką pietruszki.

6. Zalej przygotowaną mieszanką filety z papryką w naczyniu, a na wierzchu poukładaj pokrojonego w plasterki pomidora.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Jeśli lubisz, możesz również na kilka minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym na tarce serem. Kiedy się rozpuści, wołaj bliskich do stołu. Smacznego!

error: Content is protected !!