Kurczak z pieczarkami i brokułem – Prosty i szybki obiad dla wszystkich, dbających o linię i zdrową dietę swoich bliskich
Genialna propozycja dla Pań domu, które swoim najmłodszym pociechom muszą „przemycać” do jadłospisu niezbyt przez nich lubiane warzywa.
Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i witaminy A, E i K oraz kwasy Omega-3 – brokuł, to smaczne zielone warzywo, które ma znaczący wpływ na kondycję naszej skóry i włosów. W połączeniu z powszechnie lubianym filetem z kurczaka i pieczarkami, tworzy danie doskonałe.
Aromat tego dania, wydobywający się z kuchni podczas jego przygotowania, przywoła do stołu nawet najbardziej wybredne podniebienia najmłodszych pociech i gwarantuję, że poproszą o dokładkę. Obok tego dania, nie da się przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
500 g fileta z kurczaka
-
500 g brokułów
-
250 g pieczarek
-
1 szklanka bulionu drobiowego
-
1/4 szklanki mąki pszennej
-
0,3 szklanki sosu sojowego
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki oleju słonecznikowego
-
2 łyżeczki oleju sezamowego
-
1 łyżka mielonego imbiru
-
1 łyżka brązowego cukru
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Na dużej patelni z łyżką rozgrzanego oleju słonecznikowego, usmaż na złoty kolor (15 – 20 minut), pokrojonego w kostkę fileta, doprawionego do smaku solą i pieprzem. Usmażonego fileta, przełóż do miseczki.
2. Na tej samej patelni z rozgrzaną łyżką oleju słonecznikowego, podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodaj do nich brokuła, podzielonego na małe różyczki. Smaż do miękkości, a gotowe przełóż do miski z usmażonym filetem z kurczaka.
3. Na kolejnej rozgrzanej łyżce oleju słonecznikowego, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony imbir. Teraz, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, bulion drobiowy, brązowy cukier i mąkę.
4. Do aromatycznego sosu jaki powstał w ten sposób, dodaj podsmażonego wcześniej fileta oraz pieczarki z brokułem. Często mieszając, duś na małym ogniu przez kilka minut do czasu, aż składniki połączą się ze sobą. Gotowe!
Kurczaka z pieczarkami i brokułem, przygotowanego w ten sposób, podawaj na gorąco z ryżem i bukietem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!