Kurczak złocisty – Zawsze piekę go w ten sposób. Moi bliscy i rodzina są nim zachwyceni.
Kurczak to mięso uniwersalne, ponieważ można z niego przygotować niezliczoną ilość dań, przekąsek, przystawek lub zastosować jako mięsny dodatek do wielu sałatek. Świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, jest miękki i delikatny zarówno ugotowany jak i duszony i smażony.
Moi bliscy i rodzina jednak, najbardziej lubią kurczaka marynowanego, a potem pieczonego w piekarniku według tego, sprawdzonego przepisu. Genialna marynata z dodatkiem majonezu i keczupu sprawia, że miłośnicy drobiu, tacy jak moi bliscy i rodzina są zachwyceni jego smakiem.
Poznaj przepis na marynatę, dzięki której kurczak smakuje wyjątkowo. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
1,5 kg ( ok 8 szt.) ćwiartek kurczaka,
-
3 ząbki czosnku,
-
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
-
1 łyżeczka soli,
-
0,5 łyżeczki papryczki chili,
-
2 łyżki majonezu,
-
2 łyżki keczupu pikantnego,
-
1 łyżka majeranku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ćwiartki kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw mięso solą i odstaw.
2. W tym czasie przygotuj marynatę: W misce, wymieszaj keczup z majonezem, dodaj słodką paprykę i majeranek.
Tak przygotowaną marynatę, wetrzyj w ćwiartki kurczaka i odstaw do marynowania na 2 godziny.
3. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. Z wierzchu, posyp je papryką chili i obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Naczynie przykryj folią aluminiową.
4. Tak przygotowanego kurczaka piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 50 minut. Możesz sprawdzać gotowość mięsa widelcem. Jeśli będzie miękkie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 5-10 minut. Skórka będzie złocista i chrupiąca. Gotowe!