Lekkie ciasteczka owsiane – Możesz je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia, kiedy tylko masz na to ochotę

Przepis polecam w szczególności wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia i zdrowych posiłków dla swoich bliskich.

 

Uwielbiam proste i szybkie desery, które mogę serwować nawet moim najmłodszym pociechom bez żadnych wyrzutów sumienia. Goszczą w moim domu bardzo często, a moi bliscy je wprost uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Masło – 100 g
  • Cukier – 80 g
  • Wiórki kokosowe – 80 g
  • Mąka pszenna – 110 g
  • Płatki owsiane – 80 g
  • Miód – 1 łyżka
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Woda – 2 łyżki stołowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i cukrem.

2. W małym garnku, roztop masło w miodzie na średnim ogniu, potem dodaj sodę gaszoną wrzątkiem i dobrze wymieszaj.

3. Połącz ze sobą suche składniki z mokrymi, wymieszaj i zagnieć ciasto.

 

4. Z ciasta, uformuj małe kulki, potem rozpłaszcz je w dłoni i poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

 

Jeśli lubisz i nikt z Twoich bliskich nie jest uczulony, możesz do ciasta dodać również posiekane orzechy. Ciasteczka, długo pozostają chrupiące i świeże, ale mało prawdopodobne jest, że na potem zostanie chociaż jedno. Smacznego!

error: Content is protected !!