Robię ją całe lato: Ten przepis na turecką lemoniadę przywiozłam z wakacji – i jest pyszna.

Z wakacji przywiozłam doskonały przepis na turecką lemoniadę, jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca!

 

Napój jest  bogaty w witaminę C i doskonale gasi pragnienie. Nawet w srogą zimę będzie Ci dobrze służyć, jeśli nagle zachorujesz. Będzie królem napojów na każdym świątecznym stole. Dzieciom też zasmakuje, jestem pewna!

 

 

W Turcji przyrządza się ją na różne sposoby, ale mi spodobała się ta konkretna, prosta opcja. Przygotowanie jej  jest śmiesznie proste, a efekt nie pozostawi nikogo obojętnym. Musisz tylko spróbować!

 

Potrzebujesz:

  • woda – 2 litry
  • cytryna -2 sztuki
  • pomarańcza-1 sztuka
  • cukier lub miód -160-200g

 

Przygotowanie:

Cukier rozpuść w wodzie. Umyj cytrusy i zetrzyj skórkę.

 

Dodaj skórkę do wody z cukrem.

 

 

Dodaj również wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Wlej do butelki i wstrząśnij. Teraz przelej przez sito mieszaninę do dzbanka. Przykryj folią i pozostaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.

 

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!