Łódeczki z kurczakiem – Goszczą na moim stole już od wielu lat i zawsze znikają błyskawicznie

Doskonała przekąska zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, do wieczornego seansu filmowego z rodziną, jak i do szkolnego plecaka Twoich najmłodszych pociech.

 

Kilka podstawowych składników, szybki czas przygotowania i aromatyczny smak kurczakowych łódeczek sprawi, że szybko zapragniesz ich więcej… Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1 mały podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki twarogu
  • łyżka mąki
  • ulubiony ser np. mozzarella (lub ulubiony ser żółty)
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy ziołowe (lub zioła)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyty i osuszony filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i wraz z obraną cebulą zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli lubisz, możesz również zmielić ząbek czosnku.

 

2. Do mięsa, dodaj białko jajka, sól, przyprawy i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

 

3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z masy mięsnej małe łódeczki.

 

4. W misce, wymieszaj twaróg z przyprawami ziołowymi i z żółtkiem.

 

5. Wypełnij mięsne łódeczki przygotowanym nadzieniem i posyp startą na tarce mozzarellą.

 

6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!