Łosoś w pierzynce – Na moim świątecznym stole nie może jej zabraknąć. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku

Jeśli ryba, to tylko łosoś w pierzynce według tego sprawdzonego przepisu, który stosuję od wielu lat.

O tym jakie, zdrowotne i bezcenne właściwości dla naszego zdrowia mają ryby, nie muszę nikogo przekonywać. Oprócz wielu witamin, składników mineralnych i kwasów omega-3, ryby przygotowane w genialny sposób są pyszne i potrafią zachwycić smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienie. Łosoś przygotowany w ten sposób, nie ma sobie równych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Filet łososia – 1 kg
  • Majonez – 200 g
  • Twardy ser – 50 g
  • Mozarella – 50 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wyłóż łososia i dopraw go do smaku solą i pieprzem.

2. Następnie, poukładaj na nim pokrojoną w cienkie piórka cebulę.

3. W misce, wymieszaj majonez z sokiem z cytryny, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną marynatą, wysmaruj rybę na całej powierzchni.

4. Na koniec, posyp całą powierzchnię łososia startymi na tarce o drobnych oczkach serami.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 15 minut. Gotowe!

 

Jeśli lubisz złocistą i chrupiącą panierkę, ustaw piekarnik na funkcję grill na kilka minut. Łososia w pierzynce, podawaj na gorąco z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

error: Content is protected !!