Makaron ryżowy z warzywami – Delikatne i sycące danie z patelni, którym zachwycisz każdego bez wyjątku

Idealna propozycja na lekkie, a zarazem sycące danie z patelni dla całej rodziny.

 

Dania z makaronem są uniwersalne, pewnie dlatego że doskonale łączą się z wszystkimi warzywami i każdym rodzajem mięsa. Dla odmiany proponuję szybkie danie z makaronem ryżowym, co ze względu na brak konieczności gotowania go, znacznie zaoszczędzi Twój czas spędzony w kuchni. Tego smaku nie da się opisać słowami, więc podwiń rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mięsa wołowego
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ogórki świeże
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki wody
  • 0,25 łyżeczki kolendry
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron sojowy namocz w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Następnie go przecedź i odstaw.

2. Na dużej, rozgrzanej patelni z masłem, usmaż do miękkości pokrojona w małą kosteczkę wołowinę.

3. Teraz do mięsa dodaj pokrojoną w pół piórka cebulę. Smaż do czasu, aż się zeszkli.

4. Potem, dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz ogórki i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kolendrą.

5. Na koniec, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i makaron.

6. W miseczce, wymieszaj sos sojowy rozcieńczony wodą i octem. Zalej warzywa z makaronem na patelni i duś przez kilka minut. Gotowe!

 

Doskonałe, sycące danie makaronowe podawaj na gorąco. Świetnie sprawdzi sią zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła kolacja dla całej rodziny. Smacznego!

error: Content is protected !!