Wystarczy kilka składników i zwykłych dodatków, aby w Swojej własnej kuchni wyczarować wyjątkowy posiłek i poczuć się przez chwilę jak we Włoszech. Jeśli brakuje Ci właśnie pomysłu, na wyjątkową kolację dla dwojga, podwijaj rękawy i do dzieła!
1. Krewetki umyj i oczyść, a jeśli są mrożone nie zapomnij ich wcześniej rozmrozić.
2. W wysokim garnku, ugotuj makaron z dodatkiem soli i 1,5 łyżki oleju słonecznikowego. Czas gotowania, powinien być o minutę krótszy niż wskazany na opakowaniu. Odlej do miski 100 ml wody w której gotowany był makaron. Makaron odcedź przez sito.
3. Na rozgrzanej patelni z odrobina masła i oleju słonecznikowego, podsmaż krewetki po 2 minuty z każdej strony, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
4. Teraz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
5. Następnie, dodaj śmietankę, 100 ml wody po gotowanym makaronie oraz połowę startego na tarce o drobnych oczkach parmezanu. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.
6. Po tym czasie, na patelnię przełóż makaron i dobrze wymieszaj. Po minucie zdejmij z ognia i nałóż na talerze. Gotowe!