Makaron z krewetkami w kremowym sosie – Wyjątkowe danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut

Jeśli jesteś miłośnikiem nowinek kulinarnych i lubisz eksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Wystarczy kilka składników i zwykłych dodatków, aby w Swojej własnej kuchni wyczarować wyjątkowy posiłek i poczuć się przez chwilę jak we Włoszech. Jeśli brakuje Ci właśnie pomysłu, na wyjątkową kolację dla dwojga, podwijaj rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Krewetki 200 g
  • Makaron spaghetti – 200 g
  • Śmietana kremówka – 100 ml
  • Parmezan – 60 g
  • Masło – 40 g
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki stołowe
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Natka pietruszki – 10 g
  • Woda – 2 l

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Krewetki umyj i oczyść, a jeśli są mrożone nie zapomnij ich wcześniej rozmrozić.

2. W wysokim garnku, ugotuj makaron z dodatkiem soli i 1,5 łyżki oleju słonecznikowego. Czas gotowania, powinien być o minutę krótszy niż wskazany na opakowaniu. Odlej do miski 100 ml wody w której gotowany był makaron. Makaron odcedź przez sito.

3. Na rozgrzanej patelni z odrobina masła i oleju słonecznikowego, podsmaż krewetki po 2 minuty z każdej strony, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Teraz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.

 

5. Następnie, dodaj śmietankę, 100 ml wody po gotowanym makaronie oraz połowę startego na tarce o drobnych oczkach parmezanu. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty.

6. Po tym czasie, na patelnię przełóż makaron i dobrze wymieszaj. Po minucie zdejmij z ognia i nałóż na talerze. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp makaron z wierzchu pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!