Marcepanowe ciasto – Każdy kęs wprost rozpływa się w ustach. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć
Nie znam lepszego ciasta niż marcepanowe, według sprawdzonego przepisu mojej cioci.
Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie, a składniki bez problemu dostaniesz w każdym osiedlowym sklepie. Aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia sprawia, że najmłodsze pociechy nie mogą doczekać się ucztowania. To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
250 g mąki
-
100 g masła
-
50 g cukru
-
3 żółtka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MUS:
-
4 białka jaj
-
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-
125 g cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM:
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 żółtko
-
250 ml mleka
-
100 g masła o temperaturze pokojowej
-
Torebka cukru waniliowego
-
50 g cukru
DODATKOWO:
-
225 g ulubionych owoców (mogą być mrożone), np.: borówki i maliny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj kruche ciasto: W misce, utrzyj masło z 200 g mąki, dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieć gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto, wyłóż na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm., przykrytej papierem do pieczenia.
3. Ciasto, posyp na całej powierzchni ulubionymi owocami.
4. W dużej misce, ubij na sztywno cztery białka z cukrem, dodając stopniowo skrobię. Sztywną pianę, wyłóż na całą powierzchnię ciasta i wygładź.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut. Jeśli piana będzie się przypalać, przykryj formę folią aluminiową.
6. W tym czasie, przygotuj krem: Mleko, wymieszaj z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Gotowa masę budyniową odstaw do wystygnięcia, a następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
7. Upieczone i ostudzone ciasto, przekrój na pół i rozprowadź masę budyniową na dolną część ciasta. Przykryj górną częścią i lekko dociśnij. Gotowe!
Przed podaniem, ozdób ciasto w dowolny sposób, pokrój na porcje i ciesz się wyjątkowym smakiem. Smacznego!