Marcepanowe ciasto – Każdy kęs wprost rozpływa się w ustach. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć

Nie znam lepszego ciasta niż marcepanowe, według sprawdzonego przepisu mojej cioci.

 

Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie, a składniki bez problemu dostaniesz w każdym osiedlowym sklepie. Aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia sprawia, że najmłodsze pociechy nie mogą doczekać się ucztowania. To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA MUS:
  • 4 białka jaj
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 125 g cukru pudru

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • Torebka cukru waniliowego
  • 50 g cukru

 

DODATKOWO:
  • 225 g ulubionych owoców (mogą być mrożone), np.: borówki i maliny.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj kruche ciasto: W misce, utrzyj masło z 200 g mąki, dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieć gładkie ciasto.

2. Gotowe ciasto, wyłóż na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm., przykrytej papierem do pieczenia.

3. Ciasto, posyp na całej powierzchni ulubionymi owocami.

4. W dużej misce, ubij na sztywno cztery białka z cukrem, dodając stopniowo skrobię. Sztywną pianę, wyłóż na całą powierzchnię ciasta i wygładź.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut. Jeśli piana będzie się przypalać, przykryj formę folią aluminiową.

 

6. W tym czasie, przygotuj krem: Mleko, wymieszaj z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Doprowadź masę do wrzenia i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Gotowa masę budyniową odstaw do wystygnięcia, a następnie dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

7. Upieczone i ostudzone ciasto, przekrój na pół i rozprowadź masę budyniową na dolną część ciasta. Przykryj górną częścią i lekko dociśnij. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, ozdób ciasto w dowolny sposób, pokrój na porcje i ciesz się wyjątkowym smakiem. Smacznego!

error: Content is protected !!