Marynowana kapusta z buraczkami – Jej aromatyczny, lekko pikantny i genialny smak będziesz pamiętała jeszcze długo po zjedzeniu

Surówki z białej kapusty cieszą się wielkim powodzeniem, a przepisów krąży już niezliczona ilość.

 

To niezwykłe połączenie warzyw i aromatyczna, lekko pikantna marynata sprawia, że każdy nawet najprostszy obiad zmieni się w wyjątkową ucztę. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Biała kapusta – 1 kg
  • Buraki – 2 szt.
  • Marchewki – 2 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Woda – 500 ml
  • Ocet – 100 ml
  • Cukier – 150 g
  • Olej słonecznikowy – 100 ml
  • Sól – 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz buraki i marchewkę, a następnie zetrzyj je na tarce w cienkie słupki, kapustę drobno poszatkuj, cebulę pokrój w pół piórka. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj.

 

2. Do garnka z wodą, dodaj ocet, olej, sól, cukier i doprowadź całość do wrzenia, ciągle mieszając.

 

3. Zalej gorącą marynatą warzywa w misce, a kiedy wystygnie przykryj talerzykiem, dociąż ciężkim przedmiotem i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Gotowe!

 

Marynowana kapusta, jest smaczna już następnego dnia. Jednak im dłużej się marynuje, tym intensywniejszy jest jej smak. Doskonale smakuje w towarzystwie każdego rodzaju mięsa i z ziemniakami. Smacznego!

error: Content is protected !!