Marynowane pomidory z czosnkiem – Doskonała, aromatyczna przekąska lub dodatek do dań mięsnych

Przepis na marynowane pomidory z czosnkiem, to jeden z moich ulubionych i nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni podczas długich zimowych dni. Doskonałe połączenie składników zalewy, aromat i wyjątkowy smak sprawia, że co roku robię ich bardzo dużo i z prawdziwą przyjemnością otwieram kolejne słoiki. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Pomidory 2 kg
  • Czosnek 9 ząbków
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Pieprz czarny w ziarenkach 30 szt.
  • Sól 3 łyżeczki
  • Cukier 6 łyżek
  • Ocet winny 6 łyżek
  • Olej słonecznikowy 6 łyżek

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrany czosnek, pokrój w cienkie plasterki, pomidory przekrój na pół, a natkę pietruszki posiekaj.

2. Wysterylizowane słoiki, wypełnij do połowy pomidorami, potem wrzuć kilka plasterków czosnku, kilka ziarenek pieprzu i trochę posiekanej pietruszki. Teraz, dopełnij słoiki pomidorami i zalej wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i odstaw na 15 minut.

3. Po tym czasie, odlej wodę ze słoików do garnka, dodaj cukier, sól i ocet. Zagotuj marynatę.

 

4. Do każdego słoika, wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i zalej gorącą marynatą.

5. Zamknij szczelnie pokrywki, odwróć do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Odstaw w chłodnym miejscu na 2 dni. Gotowe!

 

Pomidory z czosnkiem, przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Są doskonałe zarówno jako dodatek do dań mięsnych jak i aromatyczna przekąska. Smacznego!

error: Content is protected !!