Maślane ciasto z jabłkami – Wyjątkowo pyszne, delikatne i aromatyczne. Doskonałe na Świąteczny stół dla każdego

Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznymi jabłkami, zawsze się sprawdza i nikogo nie pozostawia wobec siebie obojętnym.

Miłośnicy domowych, szybkich i prostych, domowych wypieków będą zachwyceni tak samo, jak moi bliscy kilka lat temu. Od tamtej pory, gości na moim stole bardzo często i nie tylko na tym Świątecznym. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Jabłka 1 kg
  • Mąka pszenna 300 g
  • Masło 250 g
  • Cukier 250 g
  • Jajko 4 szt.
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy 1 łyżka
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jabłka umyj, obierz i usuń nasiona. Następnie pokrój je w średnią kosteczkę. Przełóż jabłka do dużej miski, posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

2. W tym czasie, przygotuj ciasto: Wymieszaj miękkie masło z cukrem i cukrem pudrem. Potem, dodaj sól, jajka i wymieszaj mikserem na gładką, jednolitą masę.

3. Teraz, dodaj przesianą mąkę, jabłka i ponownie wymieszaj.

4. Gotowe ciasto, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, do czasu aż się zarumieni. Gotowe!

 

Ciasto maślane z jabłkiem po upieczeniu wystudź i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!