Maślane mufinki – Pięknie wyglądają i smakują wyjątkowo. Ten przepis zostanie z Tobą na dłużej

Genialne bułeczki maślane, które zawsze wychodzą. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników, które zawsze masz w swojej kuchni i zachwycą smakiem i wyglądem każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 210 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 30 g masła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, dodaj cukier, sól, mąkę i miękkie masło. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie, uformuj z ciasta kulę, rozpłaszcz ja lekko i podziel na sześć równych trójkątów.

3. Z każdego trójkąta uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut. Potem, każdą kulkę rozpłaszcz i podziel na trzy równe części i uformuj z nich kulki.

4. Umieść po trzy kulki w foremce na mufinki, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 15 minut.

5. Tak przygotowane ciasto, wysmaruj mlekiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 15-20 minut. Gotowe!

Po upieczeniu, ciepłe bułki wysmaruj roztopionym masłem i wołaj bliskich na ucztę. Smacznego!

error: Content is protected !!