Metrowiec – To pyszne, legendarne ciasto znika ze stołu błyskawicznie. Nikt nie jest w stanie mu się oprzeć

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych wypieków, jakie wiele lat temu piekły nasze babcie i mamy – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Metrowiec to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa i zawsze z sentymentem i prawdziwą przyjemnością wracam do tego przepisu teraz. Moi bliscy go uwielbiają, dlatego gości w moim domu bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 4 jajka
  • 260 g cukru pudru
  • 10 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 260 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • kakao

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • polewa czekoladowa
  • słodka śmietanka 36 %
  • 150 g cukru pudru
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oddziel białka od żółtek, białka ubij z cukrem pudrem, stopniowo dodając olej i ciepłą wodę – na sztywno.

 

2. Teraz, delikatnie wymieszaj pianę z białek z żółtkami, stopniowo dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta, przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Do pozostałego ciasta, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

3. Przełóż ciasto do drugiej formy i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.

4. Gotowe ciasto po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy i pokrój na plastry.

5. Czas na krem: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj cukier waniliowy i odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę, dodaj miękkie masło i wymieszaj wszystko mikserem z budyniem.

6. Przekładając ciasto przygotowanym kremem, sklejaj ze sobą ciasto ciemne i jasne. Wysmaruj kremem również zewnętrzne boki i wierzch ciasta. Gotowe!

 

Przed podaniem, wstaw metrowca do lodówki na 1 godzinę, a następnie całość, polej roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Smacznego!

error: Content is protected !!