Warto wypróbować poniższy przepis na soczyste i kruche mięso z dodatkiem czosnku. Z pewnością danie będzie smakowało każdemu.

Poniżej pomysł na soczyste, miękkie mięso.

Raz posmakowane  nie daje o sobie zapomnieć. Idealna i uniwersalna propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego obiadu, na przyjęcie uroczyste, czy też jako szybki lunch do pracy.

 

Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:

  • 6 kawałków mięsa ( może być to zarówno wieprzowina, wołowina jak i indyk),
  • 700 ml wody,
  • 100 ml oleju ( dodatkowo może być opcjonalnie więcej,  w razie konieczności),
  • 2 łyżek mąki,
  • 2 ząbków czosnku,
  • soli
  • wybranych przypraw według uznania i preferencji.

Wybrane mięso należy umyć i pokroić na równe kawałki. Następnie obtoczyć należy je w mące z każdej strony. Na rozgrzanym na patelni oleju należy usmażyć przygotowane w ten sposób mięso przez kilka minut z każdej ze stron, tak by mięso nie było surowe. Następnie przełóż mięso na talerz.

W tym czasie pokroić trzeba drobno czosnek. Kolejno na pozostałym po podpieczeniu mięsa oleju usmażyć należy przez minutę, bądź dwie pokrojony wcześniej czosnek. Następnie dodać do niego należy pozostałą mąkę i podsmażyć razem jak wcześniej (by nie narażać na przypalenie trzeba zmniejszyć temperaturę).

Kolejno dodać trzeba do tego wodę po czym zamieszać. Następnym krokiem będzie dodanie przypraw oraz wymieszanie powstałego sosu. Mięso przełożyć trzeba do naczynia żaroodpornego. Kolejno polać je należy przygotowanym uprzednio sosem.

 

Po nagrzaniu piekarnika do temperatury 200 stopni C trzeba włożyć do niego mięso z sosem oraz piec przez około 30 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!