Mielone na kapuście – Ekspresowe, pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja dla każdego. W takiej postaci ich jeszcze nie jedliście

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu danie, które przygotujesz z prawdziwa przyjemnością.

 

Polecam w szczególności miłośnikom smacznych dań z piekarnika, ceniącym swój czas spędzony w kuchni na przygotowanie oryginalnych posiłków Swoim bliskim. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowiny, wieprzowiny i wołowiny
  • sól 10 g
  • 5 g pieprzu czarnego
  • 5 g oregano
  • 5 g czosnku granulowanego
  • 5 g słodkiej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 główka kapusty
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • Pęczek szczypiorku
  • gałka muszkatołowa do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrój główkę kapusty w grube plastry.

2. Poukładaj je obok siebie na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

3. W misce, wymieszaj mięso mielone z drobno pokrojoną cebulą i przyprawami.

4. Z mięsa, uformuj kotlety, rozpłaszcz je w dłoni i poukładaj na plastrach kapusty.

5. W osobnej misce, wymieszaj jogurt naturalny z koncentratem pomidorowym, posiekaną natką pietruszki i pokrojonym szczypiorkiem.

6. Przygotowaną masą, wysmaruj mięso z wierzchu.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez 45 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!