Steki z mielonego mięsa – Smaczne, sycące danie dla każdego. Zrobisz je w zaledwie 15 minut
Masz już dość kolejnych mielonych kotletów oraz pulpetów, ale lubisz mielone mięso? Czasem dotychczasowe dania nam się przejadają i mamy ochoty na coś niebanalnego. Steki z piekarnika w tym przypadku będą idealnym rozwiązaniem!
Steki są bardzo sycące oraz niebywale przepyszne, a ich proces przyrządzenia jest dziecinnie prosty. Prywatnie rekomenduję steki mielone na obiad, ale także na ciepłą kolację. Do przygotowania potrzebne są nam produkty, które znajdziesz w swojej kuchni!
SKŁADNIKI:
- 500 gramów mięsa mielonego
- 300 gramów ziemniaków
- 4 jajka
- 200 gramów cebuli
- 50 gramów majonezu
- 150 gramów sera
- Sól
- Pieprz
- Inne ulubione przyprawy do podbicia smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki należy obrać i ugotować na półtwardo. Poczekaj na całkowite ostygnięcie, a następnie zetrzyj ziemniaki na tarce z grubymi oczkami.
W tym kroku musimy starte ziemniaki włożyć do miski oraz dodać łyżkę majonezu, sól, pieprz oraz inne wybrane przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać!
Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Przygotuj patelnię z olejem roślinnym i podsmaż cebulę do momentu uzyskania złotego koloru.
Wszystkie jajka musimy ugotować na twardo, a następnie ostudzić i pokroić w kostkę. Potem mieszamy z odrobiną majonezu oraz dodajemy żółty ser, który musimy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
W ostatnim etapie należy wyłożyć papier na blaszkę do pieczenia i posmarować masłem. Zacznij formować z mięsa mielonego płaskie plasterki o grubości około 1 cm.
Pamiętaj, iż możesz do tego wykorzystać formy! Steki muszą mieć między sobą odstępy. Trochę smażonej cebuli, jajka z majonezem i starte ziemniaki należy umieścić na górę każdego z nich. Tarty ser oraz odrobinę majonezu możemy nałożyć na wierch.
Piekarnik należy rozgrzać do około 180°C przez około 30 minut piec stek.
Gotowe danie możemy śmiało podawać rodzinie lub znajomym! Smacznego!