Genialne połączenie smaków i prostota wykonania sprawia, że rodzinny obiad sprawi Ci prawdziwą przyjemność, a pochwałom nie będzie końca. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W dużej misce, wymieszaj mięso mielone z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potem, dodaj jajko, olej, mąkę, paprykę, sól i posiekaną natkę pietruszki.
2. Z gotowej masy mięsnej, uformuj kotlety i poukładaj je obok siebie w formie lub naczyniu żaroodpornym. W każdym kotlecie, zrób na środku wgłębienie.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.
4. Ugotowane do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki odcedź i ugnieć na gładkie puree z masłem, mlekiem i startą drobno gałką muszkatołową. Następnie, dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj.
5. W misce, wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, 1/2 łyżeczki soli i tymiankiem.
6. Z pomocą szprycy, nałóż na kotlety porcję masy ziemniaczanej, polej przygotowanym sosem pomidorowym i posyp startym na tarce o grubych oczkach cheddarem.
7. Piecz całość w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 25 minut. Gotowe!
Przed podaniem, posyp całość posiekanym koperkiem i wołaj bliskich do stołu. Smacznego!