Mięsne Kilimandżaro – Doskonałe połączenie smaków z aromatycznym sosem, zapamiętasz na dłużej niż myślisz

Wyjątkowe danie obiadowe dla całej rodziny, które nie pozwoli o sobie zapomnieć jeszcze przez długi czas.

 

Genialne połączenie smaków i prostota wykonania sprawia, że rodzinny obiad sprawi Ci prawdziwą przyjemność, a pochwałom nie będzie końca. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 40 g masła
  • 4 ziemniaki
  • 50 ml mleka
  • 50 g twarogu
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300 ml wody
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 g sera cheddar
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Natka pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, wymieszaj mięso mielone z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potem, dodaj jajko, olej, mąkę, paprykę, sól i posiekaną natkę pietruszki.

2. Z gotowej masy mięsnej, uformuj kotlety i poukładaj je obok siebie w formie lub naczyniu żaroodpornym. W każdym kotlecie, zrób na środku wgłębienie.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.

 

4. Ugotowane do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki odcedź i ugnieć na gładkie puree z masłem, mlekiem i startą drobno gałką muszkatołową. Następnie, dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj.

5. W misce, wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, 1/2 łyżeczki soli i tymiankiem.

6. Z pomocą szprycy, nałóż na kotlety porcję masy ziemniaczanej, polej przygotowanym sosem pomidorowym i posyp startym na tarce o grubych oczkach cheddarem.

7. Piecz całość w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp całość posiekanym koperkiem i wołaj bliskich do stołu. Smacznego!

error: Content is protected !!