Miodowe ogórki – Wyśmienita, aromatyczna i chrupiaca sałatka na każdą okazję i do każdego mięsnego dania

Wyjątkowa, chrupiąca i aromatyczna sałatka z ogórków, bez której moi bliscy nie wyobrażają sobie żadnego dania obiadowego ze sztuką mięsa w roli głównej. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku i nikt nie przejdzie obok obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g ogórków świeżych
  • 25 ml wody
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 25 ml oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g kopru
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dokładnie umyj ogórki i wraz ze skórką pokrój na grube plastry.

2. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę chili pokrój na małe plasterki, drobno posiekaj koperek.

3. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj musztardę, miód, ocet, sól i dokładnie wymieszaj.

4. Teraz, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny. Od czasu do czasu, przemieszaj jej zawartość.

5. Po tym czasie, wstaw miskę do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe!

Aromatyczna, chrupiąca i bardzo smaczna sałatka z ogórków jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub samodzielnie jako wyśmienita przekąska. Smacznego!

error: Content is protected !!