Z pewnością, musisz jednak pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. połączenie tych wszystkich składników, to klucz do prawdziwego sukcesu. Sok pomarańczowy, kupiony w sklepie nie da spodziewanego efektu, więc wyciśnij naturalny sok z pomarańczy. Przepis mówi również o kostce bulionowej, jednak jeśli nie używasz takich produktów, zastąp ją naturalnym bulionem mięsnym (100 ml). Teraz, wszystko już pójdzie jak z płatka. Do dzieła!
1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (lub pozostaw w całości). Natrzyj mięso solą, pieprzem, przyprawami i ziołami.
2. W gorącej wodzie, rozpuść kostkę bulionową z miodem i wymieszaj. Następnie, dodaj ketchup, sos barbecue i sok z pomarańczy.
3. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej gorącą marynatą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
4. Naczynie z żeberkami, wstaw do lodówki na całą noc, a na drugi dzień przed pieczeniem zostaw na co najmniej 20 minut w temperaturze pokojowej.
5. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 200°C, przez 1 godzinę. Po tym czasie, podlej żeberka wodą lub sokiem pomarańczowym, przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz kolejne 50 minut. Potem zdejmij folię i pozwól im się zarumienić. Gotowe!